10. 05. 2020 | Pavel Merhout
5 min čtení | Zobrazeno:

Leadership skandinávskou cestou

Víte, že dnes tolik atraktivní skandinávská firemní kultura závisí hlavně na stylu vedení? Víte, že ji jde tvořit i bez skandinávců? Principy skandinávského leadershipu jsem vstřebal za roky působení v dánské firmě. Na konci článku uvádím vypozorovaný postup pro managery o 5 základních krocích.

Leadership skandinávskou cestou
Leadership skandinávskou cestou

Jak vypadá skandinávský leadership

  • Na lidi zaměřená firma, založená na důvěře a dobrých vztazích.
  • Široce konsenzuální rozhodování.
  • Zaměstnanci s neustále se zvyšujícím know-how, ztotožnění s vizí firmy.
  • Delegování odpovědnosti a následná podpora namísto příkazů.
  • Sdílené hodnoty nejsou pošlapány momentální potřebou výkonu.
  • Spolupráce namísto zápolení.
  • Spokojenost a nízká fluktuace.
  • Kreativita a inovace.
  • Týmy napříč společností namísto silných oddělení.
  • Pěkné prostředí ve firmě a péče o přírodu.

Líbí? Hodně se mluví o skandinávské firemní kultuře. Je mnoho důvodů, proč ji každá firma nemá. Něco vám povím, jde to. Můžete ji mít taky. Skandinávskou firemní kulturu jde vytvořit a udržet pomocí leadershipu skandinávskou cestou. A ani k tomu nepotřebujete skandinávce.

Moje cesta ke skandinávskému leadershipu

Za své kariéry jsem pracoval ve dvou amerických firmách. Poté jsem nastoupil do holandského gigantu v oboru spotřební elektroniky. Továrna byla po čase převzata holandsko – korejským joint venture. Korejci obsadili manažerské pozice. Styl řízení „You Do“ mi nevyhovoval. Po vyhodnocení dilema Love it / Change it / Leave it jsem odešel. Tehdy jsem zjistil jak moc je pro mě styl řízení důležitý.

Nová firma byla dánská. Krásný design výrobků, vývoj, pěkná výroba. Já tehdy chtěl začít nastavovat systém řízení a procesy po svém.

Musíme definovat týmy, nastavit metriky a porovnávat je mezi sebou. Tak je namotivujeme k lepšímu výkonu. Navrhuju, vyškolen americkými firmami. Ne – zaznělo z Dánska. Naše hodnota je spolupráce, ne vnitřní soutěživost….hm, první námět k přemýšlení…

Musíme nastavit kontrolní mechanismy, aby lidé byli podle potřeby na svých pracovních pozicích. Ne – byla zase odpověď. U nás stavíme na důvěře. Když lidem ukážeme důvěru, nebudou toho zneužívat a odcházet z pracoviště. Pokud by toho zneužívat chtěli, takové lidi tady přece vůbec nechceme….začíná mi to pomalu docvakávat…

Navrhuju využít atrium ve výrobě pro funkční proces. Můžeme tam instalovat sušičku. Jinde není vhodné místo.Ne – příjemné prostředí je mnohem důležitější. Místo musíš vytvořit někde jinde….další „aha“ moment…

Navrhuju…. Ne!

Trvalo mi víc než rok, než jsem začal OPRAVDU chápat skandinávský leadership, skandinávskou firemní kulturu a hodnoty. Dnes nedám na nic jiného dopustit! Myslím, že bych v jiné firemní kultuře ani nemohl a nechtěl pracovat.

Nedávno jsme zrušili píchačky.

Jak dělat skandinávský leadership

Tady bych se rád podělil o svůj soukromý systém vedení lidí. Není to dogma, je to za roky vypozorovaný a odzkoušený postup. Je to něco, co bych si opravdu přál, aby každý leader vyzkoušel. Mi to v drtivé většině funguje.

Můj systém má těchto 5 kroků:

  1. Poznám svého člověka
  2. Vytvořím důvěru
  3. Inspiruju budoucností
  4. Vtáhnu ho do děje
  5. Podpořím akci

Myslím, že by se ty kroky daly rozepsat. To ale až příště. Jedno je jisté. Pokud přeskočíte první a druhý krok, neklapne to.
Pokud postup nefunguje, buď něco dělám špatně já, anebo ten člověk není pro firmu vhodný.

Skandinávský leadership funguje i jinde

Co je opravdu důležité, je moje zjištění, že skandinávský způsob vedení funguje i bez skandinávců. Před dvěma lety byla továrna, kterou mám na odpovědnost, převzata pod křídla jiné společnosti. Máme teď americké a taiwanské vedení.

Samozřejmě, že jsem měl o udržení způsobu řízení strach.Samozřejmě, že byly otřesy, nové perspektivy a kotrmelce po cestě.Spousta tlaků, založených na jiných principech vedení. Nebylo to lehké.

Teď jsme 2 roky po převzetí. Naše firma je pořád známá na trhu práce jako firma s lidskou tváří. S kreativními lidmi. Pěkným prostředím. Týmy, napříč odděleními, které se navzájem podporují. Jako firma, kde neexistuje politika. Máme hodně práce, ale to je důsledek výsledků skvělého týmu.
Zákazníci nás chtějí. Uchazeči o práci se hlásí, referují na to, co slyšeli o naší firemní kultuře. Funguje to a z toho mám radost. A to i bez Dánů.

Zkuste to taky

Vedete lidi? Zkuste to, nic za to nedáte. Možná skončíte u bodu dva, i tak to stojí za to. Nastavit si důvěru má velkou hodnotu.Možná skončíte už u bodu jedna. Tak alespoň lépe poznáte své lidi.
Prostě to zkuste a uvidíte.


IAM Potential

  • Chceš vědět jak zlepšit kulturu ve své společnosti?
  • Vedeš lidi a chceš získat spoustu inspirace? Chceš získat spoustu kontaktů?
  • Chceš růst a pomoci tak své společnosti?
Spoj se s námi
Sdílejte
Pavel Merhout

Podobné články
Máš pleš? Raduj se.
Máš pleš? Raduj se.

Máš už pleš? To je pro chlapa významná životní změna....

5 kroků jak se zbavit strachu. Nebuď srab ani plašan.
5 kroků jak se zbavit strachu. Nebuď srab ani plašan.

Lidi co se bojí, můžeme rozdělit do dvou kategorií -...

Krysí závod. Který je ten tvůj?
Krysí závod. Který je ten tvůj?

Krysí závod "Podívej se na Pustovku. Už od osmi ráno...

Proč chytrost není důležitá?
Proč chytrost není důležitá?

Je tolik chytrých lidí. A přesto nejsou vždy tak úspěšní,...

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

IAM POTENTIAL

  • Nakopni svou kariéru.
  • Udělej si před ostatními náskok.
  • Změň svůj život.